Švehlova střední škola polytechnická Prostějov má nejlepší instalatéry v Olomoucké kraji

Švehlova střední škola polytechnická Prostějov má nejlepší instalatéry v Olomoucké kraji

Krajské kolo již 18. ročníku soutěže odborných dovedností Učeň Instalatér 2015 se konalo na Švehlově střední škole polytechnické Prostějov dne 12 .3. 2015 za podpory Cechu topenářů a instalatérů ČR, firmy Ptáček a dalších partnerů.
Z Olomouckého kraje se soutěže zúčastnily střední školy z Prostějova, Olomouce, Přerova, Šumperku a Hranic. Každá z uvedených škol vyslala do soutěže jedno dvoučlenné družstvo.

Soutěž byla organizována podle nových pravidel. Všechna krajská kola soutěže probíhají na jednotných panelech, které zajistil Cech topenářů a instalatérů ČR se spolupracujícími firmami. Tyto cvičné panely jsou převáženy na jednotlivá krajská kola a soutěž tak probíhá za zcela stejných podmínek ve všech krajích ČR. Odborné dovednosti soutěžících jsou prověřovány v rámci šesti praktických témat.

Soutěžící pracovali na zadáních samostatně a byli i individuálně hodnoceni. Podle umístění jednotlivců bylo na závěr sestaveno pořadí školních družstev. V rámci maximální objektivity soutěže byli žáci hodnoceni nezávislou porotou odborníků z Cechu topenářů a instalatérů ČR.

Mladí řemeslníci svařovali plasty, svařovali a ohýbali ocelové trubky, tvarovali a pájeli měděné trubky a vše montovali do konečných výrobků podle předložené dokumentace. Soutěžní úkoly pokračovaly montáží vodovodní baterie a kompletací závěsného WC. Posledním úkolem každého soutěžícího bylo zvládnout test z teoretických otázek.
 
Pouze dvěma žákům se podařilo sestavit a úspěšně odlakovat svařenec, což rozhodlo o celkovém vítězství. Úkol splnili Lubomír Jergl a Pavel Všetička, žáci Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov. 

Popřejme oběma žákům hodně štěstí v celostátním finále soutěže, které se koná ve dnech 22. – 24. 4. 2015 v rámci Mezinárodního stavebního veletrhu IBF v Brně.






ggggg