Stáže ve firmách pomáhají nezaměstnaným i absolventům získat práci

Stáže ve firmách pomáhají nezaměstnaným i absolventům získat práci

Již více než 161 lidem v Olomouckém kraji pomohl projekt Stáže ve firmách - vzdělávání praxí 2 při hledání zaměstnání. Absolventům bez praxe, dlouhodobě nezaměstnaným nebo třeba maminkám na i  po rodičovské dovolené, těm všem se nabídl možnost zvýšit svoji kvalifikaci a tím i své šance na pracovním trhu. Díky stážím ve firmách a neziskových organizacích mohli nabírat potřebné praktické zkušenosti a kontakty ve svém oboru, znovu najít ztracené sebevědomí a třeba i nové přátele.

Projekt se již chýlí ke svému konci, díky němu se ale v České republice podařilo nastartovat systém stáží, který poběží samostatně i po jeho skončení. Zaměstnavatelé tedy mohou i nadále vypisovat stáže na vhodné pozice ve svých firmách prostřednictvím Národního katalogu stáží. Výhodné je to pro obě strany – firmy si tímto způsobem mohou bez rizika a s minimálními vstupními náklady vyzkoušet potenciálního nového zaměstnance. Pokud se stážista osvědčí, mohou mu po skončení stáže nabídnout další spolupráci. Získají tak spolehlivého a loajálního pracovníka, kterého si vyškolí přesně podle svých potřeb.

Zájemci o stáže i jejich poskytovatelé se mohou setkat díky webovým stránkám www.narodnikatalogstazi.cz, v nabídce jsou stovky pracovních pozic napříč obory. Pokud uchazeči svou vysněnou práci nenajdou, mohou zkusit oslovit přímo firmu, ve které by chtěli pracovat. Tak jako to v rámci projektu Stáže ve firmách - vzdělávání praxí 2 udělal pan Josef z Olomouce. Pracoval sezonně u jedné stavební firmy, vzhledem ke svému věku 58 let stálou práci hledal jen těžko. „Pokaždé jsem skončil na úřadu práce. Hledal jsem možnosti a od jednoho známého se dozvěděl o projektu Stáže ve firmách - vzdělávání praxí 2. Sám jsem oslovil jednoho poskytovatele a řekl mu o projektu. Firma vypsala stáž a já jsem na ni nastoupil,“ shrnuje.


V lešenářské firmě Davida Cikryta strávil pan Josef více než měsíc. Firma si spolupráci s ním nemůže vynachválit. „V našem řemesle je těžší najít dobrého člověka. Proto jsme si chtěli někoho zapracovat. Pan Josef byl velmi pracovitý, obohatili jsme se navzájem, protože my jsme mladší ročníky a spoustu věcí už děláme jinak. Stážista nám ukázal, jak jde věci řešit odlišně, což pro nás bylo přínosné. Do budoucna uvažujeme o externí spolupráci, bude-li práce,“ říká šéf firmy s tím, že i kdyby se pro Josefa ve firmě práce nenašla, rád mu pomůže s dalším hledáním a doporučí ho svým obchodním partnerům.

Od známých se o projektu dozvěděla i Michaela Páleníková z kadeřnického salonu v Prostějově. Rozhodla se poskytnout stáž začínající kadeřnici. Kromě finančního příspěvku pro ni byla motivací i samotná práce s mladým člověkem. „Práce s lidmi mě baví, chtěla jsem někoho zaškolit, předat mu, co umím, s možností navázání spolupráce do budoucna,“ vysvětluje paní Michaela. Ve stážistce Lucii našla nejen zdatnou pomocnici, ale i novou přítelkyni. „Pracovala dobře, snažila se,“ chválí svou svěřenkyni.

Také čtyřiadvacetiletá Lucie je ráda, že se do projektu přihlásila, a rozhodně nelituje, přestože pracovala bez nároku na odměnu. „Chtěla jsem se naučit nové věci a získat praxi. Mohla jsem si vyzkoušet barvení, melírování, vlásenkářství a pak samozřejmě běžné věci jako mytí či regeneraci vlasů,“ popisuje průběh stáže. Další spolupráci se svou mentorkou ale zatím neplánuje – stáž jí totiž dodala sebevědomí a odvahu, takže uvažuje o tom, že se postaví na vlastní nohy a rozjede svoje podnikání.

Vzít osud do svých rukou se rozhodla i paní Věra z Prostějova, která už nechtěla čekat, kdy se objeví vhodná pracovní nabídka. V jednapadesáti letech si udělala rekvalifikační kurz účetnictví a daňové evidence. Protože jí ale chyběla potřebná praxe, uvítala nabídku stáže v olomoucké účetní kanceláři. Zde si vyzkoušela všechno, co má správná účetní umět. „Měla jsem možnost dostat se k veškeré účetnické práci – účtování, fakturování, třídění materiálu. Získala jsem nové vědomosti a hlavně přehled, jak se to vše prakticky dělá,“ vyjmenovává. „Jelikož stáž probíhala v jiném městě, musela jsem každodenně dojíždět. Poskytovatel mi ale dopředu vyšel vstříc. Prostředí firmy bylo pěkné, spolupracovníci byli fajn lidé. Byla to pro mě obohacující zkušenost,“ hodnotí stáž paní Věra.  

A jak to tedy celé probíhá? Stačí se zaregistrovat na stránkách www.narodnikatalogstazi.cz. Poskytovatelé zde vypíší takzvanou kartu stáže, tj. pracovní pozici, na níž chtějí stáž nabídnout. Firmy by měly mít k dispozici mentora, tedy zaměstnance na dané pozici dostatečně zkušeného, aby mohl stážistu celou dobu provázet a dohlížet na něj. Uchazeči z těchto karet vybírají podle svého oboru a místa, kam chtějí na stáž dojíždět. Zaměstnavatelé si potom vybírají z přihlášených zájemců toho nejvhodnějšího. Stáž může probíhat měsíc, ale třeba i půl roku, vše záleží na tom, jak se obě strany dohodnou. Je-li zaměstnavatel se stážistou spokojen, může mu nabídnout stálé zaměstnání. Zkušenosti z předchozích stážových projektů potvrzují, že tímto způsobem našlo pracovní uplatnění až 40 % stážistů. Ani pokud se na další spolupráci nedohodnou, stážista nemusí zoufat – odnese si cenné zkušenosti, které může uvést ve svém profesním životopise a které mu pomohou při dalším hledání zaměstnání.

Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2 i webovou databázi Národní katalog stáží realizuje Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí. „Mít možnost zvyšovat svou kvalifikaci a tím i zvyšovat možnost uplatnění na trhu práce je velmi důležité. A právě stáže ve firmách mohou řadě lidem pomoci bojovat proti jejich znevýhodnění na trhu práce,“ dodává k projektu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.





ggggg