Reakce Hospodářské komory na úvahy ministra zdravotnictví omezit otevírací dobu v restauracích a akce

Reakce Hospodářské komory na úvahy ministra zdravotnictví omezit otevírací dobu v restauracích a akce

Hospodářská komora České republiky v souvislosti s dnes oznámeným záměrem ministra zdravotnictví omezit otevírací dobu restaurací a akce znovu připomíná, že by se před zpřísňováním přijatých kroků měla nejprve vyhodnocovat účinnost již v současnosti platných opatření.

Zaváděná opatření musí cílit na oblasti, ve kterých se nákaza šíří nejrychleji. Místo toho opatření posledních dní často cílí na oblasti, ze kterých podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených.

Proto provozovatelé restaurací mají nárok na vysvětlení, na základě jakých epidemických dat o šíření onemocnění v restauracích má být zkrácená otevírací doba jejich provozoven z půlnoci na dvaadvacátou hodinu.

Hospodářská komora žádá:

  • aby se veřejní činitelé zdrželi obecných prohlášení ve sdělovacích prostředcích a na sociálních sítích vyvolávajících zbytečně jen paniku a nejistotu typu „když bude hůř, zpřísníme“, a proto požádala, aby místo toho sdělila podnikatelům a veřejnosti plán, jaká konkrétní, jasně definovaná a srozumitelná opatření budou zavedena za okolnosti, pokud denní přírůstky nemocných nebo hospitalizovaných budou překračovat určitá pásma. Takový plán etap se dá jednoduše nadefinovat dopředu, přičemž zaměstnavatelé i veřejnost budou díky tomu vědět, s čím mají dopředu počítat;
  • a aby podnikatelé byli ještě před přijímáním těch nařízení, která budou mít dopad na podnikatelské prostředí, systematicky začleňováni do jejich přípravy. Jednak proto, aby se preventivní opatření mohla parametricky nastavit účinněji a neomezovala tolik podnikání, jednak proto, aby se následně nemusela tato nařízení opravovat o den později, kdy se v praxi zjistí, že některé kroky nelze realizovat tak, jak stát zamýšlel.

Hospodářská komora už včera označila současnou situaci za vážnou. Podle ní by k vyšší prevenci ale mohly přispět i podniky. Proto na svém webu vydala sadu doporučení, jak mají firmy postupovat. Mimo jiné doporučuje, aby si firmy vytvořily vlastní podnikové pandemické plány pro bezpečné zajištění provozů a postupný návrat zaměstnanců do práce. Pravidla nejsou závazná, Hospodářská komora je ale doporučuje dodržovat v jejich vlastním zájmu.





ggggg