Instalatéři ze Švehlovky již potřetí nejlepší v Olomouckém kraji

Instalatéři ze Švehlovky již potřetí nejlepší v Olomouckém kraji

Krajské kolo jubilejního 20. ročníku celostátní soutěže odborných dovedností Učeň  Instalatér 2017 proběhlo dne 23. 2. 2017. Konalo se na SŠZTS Šumperk, a to za podpory Cechů topenářů a instalatérů ČR, firmy Ptáček a dalších partnerů. Soutěže se zúčastnili žáci středních škol z Olomouce, Prostějova, Přerova, Šumperku a Hranic. Každou školu reprezentovalo jedno dvojčlenné družstvo. 

Soutěž probíhá na jednotných panelech, které zajistil Cech topenářů a instalatérů ČR se spolupracujícími firmami. Tyto panely jsou převáženy na jednotlivá krajská kola soutěže, a tím jsou zajištěny všem účastníkům stejné podmínky. Odborné dovednosti žáků byly prověřovány v rámci šesti praktických témat. Soutěžící svařovali plasty, tvarovali a pájeli měděné trubky, svařovali a ohýbali ocelové trubky, a poté vše spojili do finálních výrobků, které vytvářeli podle předložené dokumentace. Soutěžní úkoly dále pokračovaly montáží vodovodní baterie a kompletací závěsného WC.  Posledním úkolem všech soutěžících bylo absolvování testu, který prověřil jejich teoretické znalosti.

Žáci pracovali na jednotlivém zadání samostatně a byli hodnoceni individuálně. Podle hodnocení jednotlivců bylo na závěr sestaveno pořadí školních družstev. Aby byla zajištěna maximální objektivita, byli žáci hodnoceni nezávislou porotou odborníků. V jednotlivcích obsadili první a druhé místo žáci Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov Jakub Kroupa a Lukáš Vrba a z prvenství se radovali i v kategorii družstev.

Tímto umístěním navázali žáci Švehlovky na vynikající výsledky z minulých ročníků. Velký obdiv a pochvalu si zaslouží vedoucí učitel odborného výcviku Vojtěch Jahoda a učitel odborného výcviku Vojtěch Rozsíval, kteří je na soutěž pečlivě připravili.

Prvenství v Olomouckém kraji zajistilo žákům Švehlovky  účast v celostátním finále soutěže, které se koná ve dnech 25. – 28. 4. 2017 v rámci Mezinárodního stavebního veletrhu IBF v Brně. Žákům i učitelům k jejich mimořádným úspěchům gratulujeme a do dalších bojů přejeme hodně štěstí.

Radomil Poles, ředitel školy
Helena Chalánková, ředitelka OHK

 

                                 





ggggg