Bartoňová Pálková: Firmy čelí nedostatku pracovních sil. Musí odmítat zakázky, jiné zvažují odchod z ČR

Bartoňová Pálková: Firmy čelí nedostatku pracovních sil. Musí odmítat zakázky, jiné zvažují odchod z ČR

Největším problémem tuzemských firem, který ohrožuje jejich další růst, je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Firmy hledají nové pracovníky v cizině, problémem jsou ale pracovní povolení, shodli se zástupci firem na semináři Vízová problematika, který zorganizovala na své půdě Hospodářská komora ČR. 

Podle viceprezidentky Hospodářské komory Ireny Bartoňové Pálkové některé podniky kvůli nedostatku kvalifikovaných lidí ztrácejí zakázky a uvažují o omezení investic do rozšíření výroby. „Hlavně společnosti se zahraniční účastí dokonce uvažují o odchodu z České republiky do zemí, kde pracovní sílu získají,“ varuje viceprezidentka. Podle jejích slov většina firem si nemůže dovolit zvyšování mezd jako třeba v automobilkách, a proto hledají zaměstnance z Ukrajiny, Vietnamu a Mongolska. Překážkou jsou ale zdlouhavé vyřizované pracovních víz.
 
Řešení přitom nepřináší ani projekt ministerstva průmyslu a obchodu a dalších ministerstev, který by měl umožnit rychlejší a přednostní přijetí žádostí o zaměstnaneckou a modrou kartu. „Projekt je zaměřen na vysoce kvalifikované pracovníky z Ukrajiny. Firmy ale potřebují zaměstnat hlavně nízko a středně kvalifikované pracovníky,“ říká Bartoňová Pálková, podle které vláda svým rozhodnutím podléhá tlaku odborů.
 
„Odbory argumentují tím, že firmy se snaží o snižování mezd za pomoci levné pracovní síly z Ukrajiny, přičemž toto by nebylo možné, pokud by tito pracovníci byli zaměstnáváni legálně jako zaměstnanci přímo firmami. VisaPoint problém ale neřeší, naopak to ještě otevírá možnost vyšších zisků pro mafii, která na Ukrajině v oblasti zaměstnávání lidí působí,“ říká viceprezidentka, podle které odbory zahnaly vládu ČR do kouta a ta dnes už podle jejích slov nehájí český průmysl a tvorbu HDP, ale sociální výhody i nezaměstnaných na úřadech práce v této republice.
 
O svou zkušenost se podělil také Vojtěch Janák ze společnosti Faurecia Components, s.r.o, která vyrábí kovové konstrukce autosedadel pro firmy jako jsou Škoda Auto, VW Group, PSA Group a GM Europe.
 
„v Písku poptáváme již více než půl roku 100 pozic – operátor ve výrobě - na úřadu práce z důvodu plánovaného navýšení poptávky zákazníků. Úřad práce náš požadavek není schopen dlouhodobě naplnit a to i přesto, že jsme zajistili distribuci naši poptávky na celém pracovním trhu ČR. Z tohoto důvodu, jsme se obrátili na možnost zaměstnávat zahraniční pracovníky z Vietnamu. Při výjezdní cestě do Vietnamu s Hospodářskou komorou ČR jsme si sami našli zdroj lidi, tréninkové středisko, připravili přímé smlouvy a zajistili lokálně ubytování pro celé rodiny, překladatel na 24h i jazykové intenzivní kurzy češtiny a české kultury. Bohužel ministerstvo zahraničí není schopno zajistit průchodnost systému VisaPoint a garantovat, že naše žádosti ve VisaPointu vůbec proběhnou,“ stěžuji si Janák. „Výsledkem je ztráta projektu za 1,2 milionu eur měsíčně, který neskončí v ČR ale v sesterské firmě v Polsku. Je to ztráta pro nejen Faurecii Písek ale i pro rozvoj ekonomiky a růst HDP v ČR a dramaticky se tak snižuje možnost obstát v konkurenci dalších zakázek s našimi sousedy,“ dodává Janák.
 
Na semináři prezentovali zásady vízové problematiky a aktuální situaci kolem víz také zástupci ministerstev. Ředitel odboru konzulárních koncepcí a metodiky Ministerstva zahraničních věcí ČR David Nový chce aktuální problém na Ukrajině řešit personálním a finančním posílením v Kyjevě a Lvově, za zásadní ale považuje schválení novely cizineckého zákona, která by umožnila používat ve větší míře outsourcingová vízová centra. Takové změny ale zatím neakceptovalo ministerstvo financí. S nedostatkem finančních prostředků na zabezpečení většího množství pracovníků se v současnosti potýká i Markéta Pokorná z odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR, která s podnikateli během semináře také diskutovala možnosti řešení současné krize na trhu práce. Seminář moderoval předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory ČR Ilja Mazánek.

Zdroj: www.komora.cz 




ggggg