3. Hanácky glétováni

Hanáci stále žijí

Ano, mnohým z nás by se zdálo, že Hanáci, pokud již nevymřeli, tak jsou na pokraji zániku. Toto je však pouhé zdání a něčí přání.
Opak je však skutečností navzdory všem kdo nám nepřejí.
Dne 4.4.2014 v obci Mezice, což je součást obce Náklo, proběhlo v areálu chovatelů, historicky třetí „Hanácké glétování“.
A byla Vám to sláva a spousty úžasných zážitků, provázené úsměvy všech přítomných.

 

Snad jen malá zmínka z minulosti. Historicky první glétováni proběhlo v obci Loučany na Olomoucku, druhé potom v obci Troubky na Přerovsku, no a to zatím poslední, třetí, bylo právě v Mezicích. Toto vždy proběhlo v souladu s pravidly glétování a vždy to bylo za podpory obce. Nejen že uvedené obce poskytly prostor ke glétování, přispěli i finančně na pohoštění a vždy se i někdo z představenstva obce, této akce zúčastnil.
No, a protože spolek ŠUS (Šikulky u Sýkorek), který celý tento projekt vymyslel a uvedl do života, neusíná na vavřínech, ale stále tam přemýšlí, jak celé toto dění udělat ještě lepší hlavně ve směru k veřejnosti, tak i tentokrát čekalo na přítomnou veřejnost i několik změn.
Již při příchodu do areálu všechny příchozí vítala vlajka, na níž je zobrazena ochranná známka „Hanácké vérobek“, s níž si rozšafně pohrával svěží větřík a všechny zval na tu místní slávu. Při vstupu do jednací prostory všechny přítomné vítalo tablo s těmi, jež glét již obdrželi při minulých glétováních. A na stolech bylo možno prohlédnout ukázky prací těch, kteří se tentokrát budou o udělení „Hanáckyho stavovského glétu“ ucházet. V opravdu vkusně připraveném prostoru nebylo možné přehlédnout ani stoly s připraveným občerstvením.
No, a protože vše bylo naprosto úžasně připraveno, nebylo kam spěchat.
A tak několik málo minut po páté hodině odpolední, když už byly všichni hosté usazeni na svých místech, se ozval zvuk glétovacího bubnu. A to byl ten správný signál k tomu, aby přítomný starosta obce přivedl do místnosti členy konzilia, nominanty pro udělení glétu a již stávající držitele glétu kteří byly přítomni. Jakmile se tito všichni usadili na svých místech, utichl i zvuk bubnu a zazněla první věta Hanácké ódy. Následně se všem přítomným představilo všech pět členů konzilia, kteří zastupují různé spolky a instituce a rozhodují o udělení či odepření glétu. Potom se představili nominanti na získání glétu a představili i vlastní vzorky své činnosti. A zde byli vystaveni nejen všetečným otázkám nejen členů konzilia ale i přítomné veřejnosti. Ano, před všemi se skláním, neboť si dokázali s otázkami tak dobře poradit, že jejich odpovědi byly zcela věcné, přesné a dokázali jimi přesvědčit a zároveň i pobavit. Výsledkem bylo to, že z pěti nominantů byly uděleny čtyři gléty. Někteří z Vás čtenářů se asi zeptají. A co ten pátý? Odpověď je zcela jednoduchá. Podle pravidel lze udělit glét pouze přítomnému, no a pokud se někdo nedostavil, má smůlu.
A po této části čekalo na přítomné ono občerstvení v podobě koláčků, buchet, jednohubek, káva, čaj, minerálka atd. A s tímto probíhala i družná debata se všemi přítomnými. Noví držitelé glétu, měli však ještě před občerstvením povinnost, vystavit své maličkosti zvědavým objektivům fotoaparátů. I toto však proběhlo v naprosté pohodě a beze spěchu, jak se na řádné „Hanáky“ sluší a patří. A světe div se, ani o tu mlsotu nikdo nepřišel.
Snad společná fotografie nových hrdých držitelů „Hanáckyho stavovskyho glétu“ je tím nejlepším ukazatelem, že glétováni v Mezicích se vydařilo a naplnilo očekávání.

Nezbývá než těmto novým držitelům „Hanáckyho stavovského glétu“ poblahopřát k získanému ocenění a popřát hodně sil a úspěchů v jejich nelehké práci.
Vážení přátelé, pokud máte i Vy ve své blízkosti někoho, kdo by si zasloužil být oceněn, neváhejte, vyhledejte nás a takovéhoto člověka nám práskněte. My už si s tím nějak poradíme.

Představujeme další čtyři oglétované:

Hana Kadalová - slámou zdobené kraslice a jiné dekorační předměty /Třebčín/
Eva Schwarzová - patchwork-deky, prostírání, dekorace, kabelky /Prostějov/
HANDCRAFTED - sedlářství-brašnářství a ruční výrobky z kůže /Jiří K. Lahner, Kovákov/
SKŘÊVANI Z DRAHANOVIC - zpěváci s hanáckými písněmi /Zdeněk Kroutil DiS. - umělecký vedoucí/ 

                         


                            


 





ggggg