2. 6. 2022 Podnikatel roku

2. 6. 2022 Podnikatel roku

Vyhlášení výsledků proběhlo v obřadní síni prostějovské radnice. Ceny byly uděleny ve čtyřech kategoriích, konkrétně Podnikatel Prostějova 2022, Podnikatelský počin roku, Legenda prostějovského podnikání a Srdcař Prostějova. 

Zde jsou výsledky prvního ročníku vyhlášení Podnikatele roku:

Podnikatel Prostějova 2022

Koutný, spol. s r.o.

Rodinná firma Koutný vznikla v roce 1995 a navázala tak na dlouholetou tradici oděvnictví v Prostějově. V současnosti je největší oděvní firmou v Prostějově a stala se symbolem módy nejen pro Prostějov, ale také pro Českou republiku. Kromě výroby konfekce a obleků na míru patří mezi hlavní produkci firmy uniformy, které tvoří více než 85 % obratu společnosti. Mezi významné zakázky ze zahraničí patří vycházkové stejnokroje pro nizozemskou, rakouskou a slovenskou armádu nebo např. vycházkové oděvy pro rakouské hasiče. Na českém trhu firma získala zakázky pro  Armáda ČR, Policii ČR, Celní správu, Vězeňskou službu, Hradní stráž, Dopravní podniky v Praze a Brně, Letiště Praha, Lesy ČR., pro dobrovolné a profesionální hasiče nebo městské policie.

 

Mubea - závod Prostějov

Mubea je rodinná německá firma s více jak stoletou tradicí a globální působností. Vyvíjí a vyrábí komponenty pro všechny významné světové výrobce automobilů. Díky specifickému know-how, zaměřenému na snižování hmotnosti automobilů, dokáže vyrábět high-tech produkty s vysokou přidanou hodnotou. Takto dokáže nejenom plnit i ty nejnáročnější požadavky zákazníků, ale současně také snižovat emise CO2 a chránit tak životní prostředí. V prostějovském regionu patří mezi největší a nejvýznamnější zaměstnavatele. V současné době zaměstnává téměř 1700 zaměstnanců.


Podnikatelský počin roku

Prostějovské Hokynářství 

Za vznikem tohoto obchodu s regionálními produkty stojí jedna velká a také podnikavá rodina. Uprostřed všeho dění stojí čtyři sestry. Jsou hodně rozdílné a každá vyniká v něčem jiném. Jedna je rozená dekoratérka, druhá výborná v komunikaci s lidmi, třetí se ráda stará o marketing a čtvrtá zajišťuje tolik potřebnou podporu týmu. A jaké produkty Prostějovské hokynářství nabízí? Například vejce z Oseka, med přímo od včelaře, jablka z Mostkovických sadů, Pepovy Dobroty z Jeseníků, koření, těstoviny a strouhanky od Tajemství Chuti, Pivo a pivní kosmetika z Rožnova, bylinné produkty od Naděje - paní Jarmily Podhorné, byliny a čaje od Grešíka, Ginger shoty od KOJU, ručně balená Pekárkova mouka, brambory z Vrbátek...

 

Legenda prostějovského podnikání

WIKOV  - Prostějovská továrna Wichterle a Kovářík a.s.

Prostějovská továrna Wichterle a Kovářík, známá pod zkratkou WIKOV patřila mezi největší firmy v meziválečném Československu a je neodmyslitelně spojena s Prostějovem. Firma vznikla krátce po vzniku Československa 22. prosince 1918 sloučením dvou samostatných firem zabývajících se strojírenskou výrobou. Tímto sloučením vznikla největší továrna na výrobu zemědělských strojů a závod se rozkládal na ploše 250 tisíc metrů čtverečních, zaměstnával na dva tisíce dělníku a 150 úředníků. Značku Wikov vzkřísil v roce 2004 Martin Wichterle, kdy nově zakoupené firmy ČKD Hronov a Škoda Gear z Plzně přejmenoval na Wikov MGI a Wikov Gear. Tím se začala psát novodobá historie firmy. 

 

Bratři Wilhelmové (nástupnická firma BW TOPAS, spol. s r.o.)

V České republice není snad  jiná rodina, kde by se z generace na generaci dědilo řemeslo tak dlouhou dobu. V rodině Wilhelmů přecházel síťařský obor z generace na generaci již od roku 1675, kdy Jan Wilhelm obdržel povolení k výrobě drátěných sít v Praze. Podnikatelská tradice v Prostějově byla započata na konci 19. století, kdy  v roce 1898 vznikla Firma Bratři Wilhemové jako společný podnik bratrů Ludvíka a Emila. O nový rozvoj firmy se postaral Karel Wilhelm, syn posledního majitele. Firma je v současnosti jediným výrobcem a dodavatelem dopravních pásů a pletiv v České republice. Dodnes je firma v držení rodiny Wilhelmů, a to neuvěřitelné 14. generace. 

 

OPTI Market - potraviny Libuše Snášelová 

Je to již více než 30 let od série prodejů maloobchodních prodejen potravin v Prostějově v rámci malé privatizace. Drtivá většina těchto klasických prodejen již změnila své majitele, provozovatele či sortiment a nemálo jich dokonce zkrachovalo. V celém Prostějově zůstala pouze jedna jediná prodejna, Potraviny Libuše Snášelová, která přežila divoké podnikatelské začátky v 90. letech, nástup supermarketů, krachy výrobců a dodavatelů, finanční krize či velké společenské změny a zároveň zůstala v rukou své původní majitelky a i nadále prosperuje.  Od počátku má tato prodejna provozní dobu sedm dnů v týdnu.

 

Srdcař Prostějova

Roman Hájek

Roman Hájek se dlouhodobě věnuje cyklistice. V roce 2015 založil firmu Bike Garage  a stal se tak majitelem a mechanikem v jedné osobě. Své zkušenosti servisu kol sbírá od roku 2007. Před pandemií Covid-19 nechal vyrobit originální dřevěné servisní panely, které byly umístěny ve dvou lokalitách U Dudka a U Maříků. Staly se tak pomocníkem pro mnohé cyklisty. Tyto stojany nezištně poskytl prostějovské veřejnosti a v jeho plánu je v pořizování dalších stojanů pokračovat.


 

Zdroj: www.prostejov.eu 





ggggg