COVID – Ubytování má zelenou. Stát přispěje ubytovacím zařízením za pozastavení provozu

COVID – Ubytování má zelenou. Stát přispěje ubytovacím zařízením za pozastavení provozu

Vláda dne 20.7.2020 schválila další z programů MMR, které pomáhají našim občanům a podnikatelům v boji proti dopadům koronavirové pandemie. Program COVID – Ubytování je zaměřen na naše ubytovací zařízení. Stát jim přispěje částkou 100 až 330 Kč na pokoj a noc za období, kdy musela být uzavřena. Výzva by měla být vyhlášena v srpnu.

„Více jak 95 % ubytovacích zařízení muselo být vzhledem k pandemii koronaviru po dobu 2,5 měsících uzavřeno a propad cestovního ruchu bude mít poměrně rozsáhlé ekonomické následky. Přišli jsme tak s dotací, která podpoří toto odvětví cestovního ruchu. Rozhodné období pro podporu tohoto odvětví cestovního ruchu je od 14. 3. 2020 do 24. 5. 2020 tj. 72 dní. Jedná se o dobu, po kterou byly zařízení uzavřeny z důvodu platnosti usnesení vlády ČR v souvislosti s krizí způsobenou pandemií COVID-19. Věřím, že tím našim podnikatelům pomůžeme, aby toto svízelné období, kdy musejí navíc čelit odlivu zahraničních turistů,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. 

V rámci vyplácení podpory bude zohledněna i sezónnost zařízení tzn., pokud v předchozích dvou letech bylo zařízení uzavřeno, na podporu nárok mít nebude, popřípadě bude poměrně krácena. MMR vyhlásí výzvu k předkládání žádosti o dotaci během srpna. Žadatel vyplní online formulář žádosti, která bude zpřístupněna zároveň s vyhlášením výzvy, a doručí na Státní fond podpory investic, který bude žádosti administrovat.
 
COVID – Ubytování počítá pouze s ubytovacími zařízeními, kam nespadají krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Dotace je navržena ve výši 100 Kč – 330 Kč v závislosti na kategorii a třídě ubytovacího zařízení. Tato podpora přispěje k udržení stávajícího rozsahu a kvality poskytovaných služeb v oblasti cestovního ruchu, dále též k udržení nabídky služeb.

Na realizaci podpory bude spolupracovat Státní fond podpory investic. Příprava programu byla konzultována s Ministerstvem financí a s Asociací hotelů a restaurací ČR. Spuštěn bude bezprostředně po notifikování programu Evropskou komisí.

 

Zdroj: https://mmr.cz 





ggggg