Téměř 400 milionů korun čeká na podnikatele Olomoucké aglomerace

Téměř 400 milionů korun čeká na podnikatele Olomoucké aglomerace

Nositel Integrovaných teritoriálních investic Olomoucké aglomerace (ITI OA) vyhlásil v březnu nové výzvy pro podnikatelské subjekty. Finanční prostředky budou čerpány prostřednictvím Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) v oblastech podpory Inovace – Inovační projekt, Aplikace a Potenciál.

„Vyhlášené výzvy jsou určeny pro podnikatele, kteří chtějí zavádět na trh nový výrobek, technologie či služby, realizovat průmyslový výzkum a experimentální vývoj či se rozhodli zavést nebo rozšířit vlastní výzkumné a vývojové kapacity,“ uvedl odpovědný náměstek Matouš Pelikán.

V rámci nově vyhlášených výzev je pro podnikatele alokováno celkem 378 milionů korun.

S dotačním programem Inovace – Inovační projekt je možné zafinancovat například technologie, stavby či software pro inovované výrobky, které se budou uvádět do výroby a následně na trh. Žadatelé mohou získat až 40 mil. Kč.

U programu Aplikace jsou způsobilými výdaji zejména mzdy zaměstnanců, náklady na nástroje, přístroje, vybavení a materiál k uskutečnění průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje. Maximální výše dotace pro podnik činí 100 mil. Kč.

S programem Potenciál si může podnik pokrýt výdaje spojené s vybudováním podnikového výzkumného a vývojového zázemí či vybavení nezbytného k uskutečnění průmyslového výzkumu a vývoje. V rámci programu je možné získat až 30 mil. Kč.

O finanční prostředky mohou žádat podniky splňující definici malých a středních podniků. Podporu lze poskytnout také velkým podnikům, avšak jejich projekty musí mít významný pozitivní dopad na životní prostředí anebo musí být realizovány ve spolupráci s malými a středními podniky či výzkumnou organizací. Výzvy jsou určeny pouze pro podniky, které budou své projekty realizovat na území Olomoucké aglomerace.

Žadatelé o finanční prostředky budou moci své projektové záměry předkládat do 11. prosince 2019.

„Potenciálním žadatelům bych doporučil, ať s předkládáním záměrů neotálí, jelikož se jedná o pravděpodobně poslední vyhlášené výzvy pro podnikatele v rámci tohoto programového období. Co čeká podnikatele v novém programovém období, je zatím nejisté,“ dodal Matouš Pelikán.  

Integrované teritoriální investice Olomoucké aglomerace (ITI OA) jsou nástrojem EU vedoucím k podpoře územně vymezené Olomoucké aglomerace při využití finančních zdrojů z více operačních programů. ITI umožňuje regionálním subjektům v Olomoucké aglomeraci zapojení se do přípravy a realizace programu, který vede k rozvoji území na základě místního přístupu.

 

Kontakt pro více informací:

Bc. Ondřej Lakomý

Tematický koordinátor ITI Olomoucké aglomerace

Magistrát města Olomouce, Odbor dotačních projektů

mobil: +420 721 740 460

ondrej.lakomy@olomouc.eu

 

Bc. Lucie Hartenbergerová

Tematický koordinátor ITI Olomoucké aglomerace

Magistrát města Olomouce, Odbor dotačních projektů

Mobil: +420 731 695 498

Lucie.hartenbergerova@olomouc.eu

 

Zdroj:

www.olomoucka-aglomerace.eu





ggggg