2. Hanácky glétováni

Dne 17. května 2013 proběhlo v kulturním domě v Troubkách historicky druhé „Hanácky glétováni“. Tento unikátní projekt vymyslelo občanské sdružení „Šikulky u Sýkorek“, jež sídlí v obci Loučany na Olomoucku. Úkolem tohoto projektu je udílení „HANÁCKYHO STAVOVSKYHO GLÉTU“. Tento je udělován šikovným hanáckým lidem za jejich činnost, která napomáhá rozvoji naší hanácké oblasti a to ve všech oblastech lidského žití.

Při prvním glétováni, které proběhlo v listopadu loňského roku v zasedací místnosti obecního úřadu v Loučanech bylo uděleno prvních sedm glétu. A mezi těmito prvními byly oglétovány dvě občanky z Troubek. Je zcela jedinečné že to byly Jarmila Vítoslavská – ruční výroba hanáckých krojů a výšivek, a její dcera Andrea Vitoslavská – háčkované výrobky. Podle pravidel může glétováni proběhnout tam, kde již někdo glét získal. A tak právě toto spojení, máma s dcerou, rozhodlo, že druhé glétováni se uskuteční právě v Troubkách.

  

Vstřícnost obce vůči tomuto projektu byla úžasná a tak se tedy stalo že 17. května v kulturním domě v Troubkách proběhlo již zmíněné historicky druhé „Hanácky glétováni“, v jehož průběhu bylo uděleno dalších pět „Hanáckéch stavovskéch glétu“. A každý majitel onoho glétu získává také plné právo používat ochrannou známku nebo logo „Hanácké vérobek“.

  

 

Představujeme dalších pět oglétovaných:

Jarmila Zelenská – chov koz a kozí produkty – Čelechovice na Hané
Dana Ptáčková – ruční výroba z proutí a pedigu – Morkovice
Mgr. Bořivoj Reimer – ruční výroba ptačích krmítek a budek – Šternberk

Pavlína Botková – domácí výroba přírodních mýdel a kosmetiky – Náměšť na Hané

Mgr. Svatava Nováková – výroba dekorativní keramiky - Olomouc

Video ke zhlédnutí:
http://www.youtube.com/watch?v=3NIO3o77hPY&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=9KLAxuXF_xs&feature=youtu.be

 

 

           

    
           

 

 





ggggg