Všem příznivcům Hané

Všem příznivcům Hané

Vážení přátelé a příznivci všeho, co hanácké jest. Tímto si Vám dovolujeme oznámit, že v listopadu loňského roku, tedy roku 2012, spatřil světlo světa zcela nový a unikátní projekt nazvaný „HANÁCKY GLÉTOVÁNI“. Téměř tři roky to trvalo občanskému sdružení „Šikulky u Sýkorek“, se sídlem v obci Loučany, než bylo možné vše spustit. A tak 16. listopadu roku 2012, v zasedací místnosti obecního úřadu v Loučanech, proběhlo historicky první „hanácky glétováni“.

Účelem tohoto projektu je, vyhledávat opravdu šikovné lidičky z oblasti Hané a tyto ocenit za jejich činnost, která je ve prospěch nás všech, „Hanáckym stavovskym glétem“, na němž je uvedena činnost, za kterou byl vydán. A pokud se jedná o malého řemeslníka, tak spolu s glétem získává i možnost na svých výrobcích používat logo „Hanácké vérobek“. Toto logo Vám zaručí, že výrobek je kvalitní a je vyroben poctivýma hanáckýma rukama. 


Na prvním „hanáckym glétováni“ bylo uděleno sedm glétu. Všechny jsou řemeslného charakteru. Celé toto glétováni bylo zcela veřejně přístupné a neslo se v duchu besedy. Dokonce zazněla i hudba a zpěv. Celá tato akce se vydařila natolik, že všichni účastníci si odnášeli krásné zážitky a mají dlouho na co vzpomínat.

Je zcela samozřejmé, že toto nebyla ojedinělá akce, ale že se bude v tomto pokračovat. Kdo bude mít zájem, dozvědět se další, vše bude včas umísťováno na webových stránkách www.ohkpv.cz nebo www.hrackysykora.cz, v záložce „hanácky glétováni". Na setkání s Vámi se těší zástupci Okresní hospodářské komory v Prostějově a občanské sdružení Šikulky u Sýkorek (ŠUS).

 
Partneři glétováni:

Okresní hospodářská komora v Prostějově
Institut svazu průmyslu ČR
Letokruhy
řemeslníci a umělci Hané
ŠUS o.s. /Šikulky u Sýkorek/
Platforma spolupráce praxe a škol                          

Členové konzilia:

Helena Chalánková ředitelka Okresní hospodářské komory v Prostějově
Jarmila Vitoslavská – řemeslník, ruční výroba tradičních hanáckých krojů a výšivek
Zdeňka Žáková – občanské sdružení U NÁS, barokní sýpka v Ludéřově
Ing. Rostislav Řepka – výkonný ředitel Institutu svazu průmyslu (ISP) Praha, zástupce platformy spolupráce praxe se školami
Josef Sýkora – zřizovatel projektu, zakládající člen občanského sdružení Šikulky u Sýkorek (ŠUS), zástupce občanského sdružení Letokruhy

Představujeme prvních sedm oglétovaných:

Jarmila Vitoslavská – ruční výroba tradičních hanáckých kroků a výšivek
Dřevos J+M - manželé Sýkorovi – dřevěné a malované výrobky
Ing. Karla Vybíralová ruční výroba šitých textilních dekorací
Jaroslava Skopalová – paličkované výrobky
Monika Prokopová – originální ručně vyráběné kovové zvonkohry
Renáta Ponížilová – výrobky z pedigu
Andrea Vitoslavská – háčkované výrobky

Všem co nejsrdečněji gratulujeme a přejeme mnoho sil a zápalu pro jejich nádhernou rukodělnou práci!

STANOVY

 

    

  

  

  

 





ggggg