Vítězní podnikatelé Olomouckého kraje se věnují domácímu pečení a výrobě krojů

Vítězní podnikatelé Olomouckého kraje se věnují domácímu pečení a výrobě krojů

Vodafone Firmou roku Olomouckého kraje 2011 je bohuňovická pekárna Domapek. Era Živnostníkem roku Olomouckého kraje 2011 se stala Jarmila Vitoslavská z Troubek, jejíž specializací je ruční vyšívání hanáckých krojů a výšivek. Vítězové šestého ročníku soutěží Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011 postupují do celorepublikového finále, kde budou reprezentovat Olomoucký kraj.

Okresní hospodářská komora v Prostějově nominovala do této soutěže deset členských firem a pět živnostníků. Do první desítky se z námi nominovaných firem probojovala společnost ALIKA a.s.  /výrobce a dodavatel přírodních nebo zpracovaných ořechů a sušeného ovoce/ a společnost GRIOS s.r.o. /výrobce drátěného programu na zakázku/. Firma ALIKA a.s. se v celkovém hodnocení umístila na nádherném druhém místě.

Paní Jarmila Vitoslavská – letošní vítězka za živnostníky v Olomouckém kraji, je také členkou OHK v Prostějově, takže naše radost z jejího vítězství je znásobená. Paní Vitoslavská se už řadu let věnuje nejen vyšívání ubrousků, ubrusů, deček, ale i ušití a vyšití tradičního kompletního hanáckého kroje. Pod jejíma rukama tak vznikají originální kroje a to nejen slavnostní, ale i pracovní, dětské, dámské i pánské včetně klobouků, opasků, šátků i bot. Tyto kroje jsou velmi rozmanité a přísně kopírují svou lokalitu. Každá dědinka na Hané má svá přesná specifika – detailní rozdíly ve výšivce, či mašli, její barvě, střihu rukávu atd. Nádhernou práci paní Vitoslavské můžeme vidět nejen na Hané, ale i v zahraničí. Na sklonku roku 2009 se účastnila natáčení na spot Expo 2010. V tomto období získaly také její výrobky certifikát opravňující používat ochrannou známku „HANÁ regionální produkt“. Jejím krédem je uchovat na Hané rukodělnou krásu, originalitu a výjimečnost hanácké výšivky. Ukázky prací můžete najít na webových stránkách www.kroje.ic.cz . Budeme jí držet palce do celorepublikového finále, které se uskuteční 7. prosince v Praze. 

Všem vítězům srdečně gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů v podnikání!
 





ggggg