Tradiční hanácké kroje Jarmily Vítoslavské a kozí sýry paní Jarmily Zelenské slavily úspěch ve Vídni

Tradiční hanácké kroje Jarmily Vítoslavské a kozí sýry paní Jarmily Zelenské slavily úspěch ve Vídni

V pondělí 28. září 2015 se na Českém velvyslanectví v Rakousku uskutečnil 17. ročník Svatováclavského posvícení. Jedná se o znovuobnovenou tradici u příležitosti českého státního svátku – Den české státnosti, který připadá právě na 28. září.
Organizátorem akce bylo Velvyslanectví ČR ve Vídni a Olomoucký kraj.

Cílem 17. ročníku Svatováclavského posvícení bylo představení Olomouckého kraje z pohledu gastronomie, regionálních specialit a cestovního ruchu. Kraj měl možnost prezentovat vybrané gastronomické a kulturní podniky, které mají dlouholetou tradici a vyznačují se mimořádnou kvalitou své produkce. V prostorách velvyslanectví tak bylo možné tradiční krajské produkty nejen ochutnat, ale také se mohli hosté dozvědět zajímavé informace o historii samotné výroby a daného podniku.

Návštěvníci mohli ochutnat nejen tradiční olomoucké tvarůžky společnosti A.W., kozí sýry paní Jarmily Zelenské z Čelechovic na Hané a ovocné mošty Moštárny Mezice, ale pro labužníky nabízela rodinná šnečí farma BARKONA SNAILS i šnečí delikatesy.
Dále si hosté mohli například vyzkoušet, jak se vyrábí ruční papír v papírně Velké Losiny, nebo obdivovat tradiční Hanácké kroje s výšivkou od paní Jarmily Vítoslavské z Troubek, členky Okresní hospodářské komory v Prostějově, která tyto nádherná umělecká díla proslavila po světě. O krásnou květinovou výzdobu se postarala Flora Olomouc.
O doprovodný kulturní program se postaraly hudební soubory Hanácká mozeka Litovel a Old time Jazzband.
Akce proběhla za účasti velvyslance Jana Sechtera, hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, ředitele Českého Centra Martina Krafla a ředitelky Czech Tourism Yvetty Polasek.

   
 





ggggg