Setkání personalistů ve společnosti TORAY

Setkání personalistů ve společnosti TORAY

Ve středu 6. června se uskutečnilo setkání personalistů regionu, které již tradičně organizuje OHK v Prostějově.

Zástupci firem využili jedinečnou možnost společně se potkat, vyměnit si zkušenosti a zažít komentovanou prohlídku společnosti TORAY Textiles Central Europe s.r.o., která byla první společností v prostějovské průmyslové zóně. V 90. letech zde zahájila výrobu podšívkových tkanin, kterou v roce 2006 rozšířila o výrobu technických tkanin pro airbagy. V roce 2013 pak začala s využitím celosvětově jedinečné technologie vyrábět tiskové desky pro bezvodý ofsetový tisk, který je šetrných k životnímu prostředí a poskytuje vysoce kvalitní výstupy. Společnost se neustále vyvíjí a modernizuje. Zejména v textilní výrobě firma zavádí technologie snižující pracovní zátěž operátorů, zvyšující bezpečnost provozu s pozitivním dopadem na kvalitativní ukazatele. 

Konkrétně jsme při prohlídce provozu mohli vidět automatický dopravní systém nahrazující rizikovou manipulaci s materiálem vysokozdvižným vozíkem, automatický kamerový systém detekující vady na výrobcích a tím snižujících zrakovou a psychickou zátěž kontrolorů kvality nebo automatizované robotické pracoviště, které dokáže bez zásahu člověka uchopit cívky s přízí a z palety je přemístit na určené místo na tzv. cívečnici. Obecně je v textilních provozech prakticky nemožné dosáhnout tak vysoké míry automatizace a robotizace jako třeba v automobilkách, nicméně, to co jsme mohli v provozu TORAY vidět, tak alespoň v jednotlivostech představuje prvky Průmysl 4.0.

Přejeme společnosti TORAY, aby se ji i nadále dařilo rozvíjet své podnikání v souladu s respektem k životnímu prostředí a lidem, kteří zde pracují.

Helena Chalánková, OHK 
Ing.Tomáš Zikmund, TORAY





ggggg