Opakované uzavírání smluv na dobu určitou

Upozorňujeme na skutečnost, že opět bude možné uzavírat pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez časových omezení.

Možnost takzvaného řetězení pracovních smluv bude platit jen pro určitý okruh pracovníků, podmínkou je dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací, příp. vnitřní předpis organizace.

Novela má zpružnit trh práce a pomoci zlepšit konkurenceschopnost firem. Umožní například zaměstnávání sezonních zaměstnanců, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou, uvedli autoři. Využít by to mohly například zemědělské podniky a stavební firmy.

Zaměstnanci na dobu určitou by také měli být příjemci všech výhod, které zaměstnavatel poskytuje. Novela by rovněž měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí. Může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter.
Novelou se dále zkracuje doba nutného odpočinku mezi dvěma dvanáctihodinovými směnami z nynějších 12 na 11 hodin.

V příloze naleznete Sbírku zákonů, ve které je hned na prvním místě uveden příslušný zákon - Zákon č. 155, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.

PŘÍLOHA - SBÍRKA ZÁKONŮ ke stažení ZDE





ggggg