Dlouhý: Vláda pro jednou použila zdravý rozum a začala rozšiřovat projekt na zaměstnávání Ukrajinců o nízko a středně kvalifikované

Dlouhý: Vláda pro jednou použila zdravý rozum a začala rozšiřovat projekt na zaměstnávání Ukrajinců o nízko a středně kvalifikované

Praha, 28. června 2016Alespoň v jedné z agend nejde současná vláda na ruku odborům, když vyslyšela zoufalé výkřiky českých firem volajících po nízko a středně kvalifikovaných pracovnících z Ukrajiny. Díky včera schválenému rozšíření projektu na zaměstnávání Ukrajinců v ČR se na český pracovní trh dostanou i nízko a středně kvalifikovaní pracovníci, kterých zde chybí desítky tisíc. 

Dnešní rozhodnutí vlády nám jako zaměstnavatelům navrací naději na to, že vláda nevychází neustále vstříc jenom požadavkům odborů, ale zachovala si zdravý rozum a svým rozhodnutím udělá aspoň první krok k záchraně tisíců neobsazených pracovních míst v ČR. Čeští podnikatelé dlouhodobě upozorňují na naprostý nedostatek nízko a středně kvalifikovaných pracovníků v ČR, situace už je tak kritická, že v mnoha odvětvích firmy začínají uvažovat o odchodu z ČR. Bez radikálního zásahu už není situace dále udržitelná,“ uvedl k včerejšímu rozhodnutí vlády prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

„Jde právě jen o první krok, protože počet přijímaných nízko a středně kvalifikovaných zaměstnanců nemá podle dostupných informací s ohledem na kapacitu konzulátu ve Lvově zatím překročit měsíčně tři stovky. To vůbec nekoresponduje s reálnou poptávkou firem, proto věříme, že vláda v konkurenci mnoha zbytnějších rozpočtových výdajů co nejdříve nalezne prostor k navýšení nízké kvóty,“ doplňuje viceprezidentka HK ČR Irena Bartoňová Pálková.

 

Zdroj: HK ČR





ggggg